Min Projektion

några ord om världen runtomkring

Att (över)leva i Mauretanien

Del 4. Prendre un taxi

Alla mercedes 190 är en taxi. De flesta bilar som tutar på dig är en taxi (men inte alla). Håll ut handen och peka på marken så stannar förhoppningsvis en snart, om inte så låtsas att de är små katter som surrar omkring på gatorna. ”Ksssss! Ksssss!” så stannar de bums.

I Marocko är det mest unga killar som ropar ”ksss” efter söta tjejer, men här i Mauretanien används det till allt och alla. Vill du stanna en taxi, ropa på någon, påkalla uppmärksamhet… det funkar till allt.

När taxin väl stannat så titta vem som sitter i den, om någon. Är det bara män och du är ensam kvinna så är det en bra idé att vänta på nästa taxi. Sexuella trakasserier är alldeles för vanliga och jag slutade för länge sedan att hoppa in i en taxi fylld med karlar.
När du sätter dig i bilen är det schysst att säga ”salaam aleikum” (jag kommer med fred), samma fras används om du vill påkalla förarens eller medpassagerares uppmärksamhet i bilen.

Tumregel:
Ksss används för att påkalla uppmärksamhet när personen befinner sig en bit bort.
Salaam aleikum används när personen är nära.

taxi2

Turen kostar 100 ouguiya (2.5 kr) om du inte ska vika av de stora vägarna och håller dig inom ett visst område. Det normala priset är annars 200, det priset gäller också om du är först in i taxin oavsett hur kort avstånd du ska. Från stadskärnan till utkanterna kan du åka för 300 ouguiya, till hamnen och busstationerna är normalpriset runt 800.

När taxin stannat så säg vart du ska. Ibland skakar föraren på huvudet, ibland säger han nej, ibland åker han bara därifrån och ibland säger han ja och du kan hoppa in i bilen. Fredagar kan jämföras med svenska söndagar. Det är tyst, tomt och sjukt svårt att få tag i en taxi. Vissa platser är svåra att ta sig till även på vardagar och du kan få stanna många förare innan du hittar en som vill köra dig dit du ska, för priset du vill betala.
Men ha tålamod, och hoppa inte i en civil bil (en icke-mercedes), kidnappningar av tjejer förekommer nästan varje dag i huvudstaden. Jag har inte hört talas om någon västerlänning som kidnappats i och för sig, men du vill inte vara den första.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ mig på instagram

Instagram

Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

Fyll i din e-postadress och få ett meddelande varje gång jag uppderar bloggen. Så missar du ingenting.

Gör sällskap med 602 andra följare

%d bloggare gillar detta: