Min Projektion

några ord om världen runtomkring

Ockupationens födelsedag

I dag firar tusentals marockaner fyrtioårsdagen av ockupationen av Västsahara. Den 6e november 1975 tågade 350 000 marockaner eskorterade av 20 000 soldater, in i det som då var Spanska Sahara. ”Den gröna marschen” blev startskottet för det Västsahariska kriget, som kom att pågå i sexton år och tvingade tusentals västsaharier på flykt. De lever än i lägren i Algeriet där en hel generation i dag är född och uppvuxen.

Marocko begärde ett utlåtande av internationella brottmålsdomstolen, IJC. Utlåtandet kom två veckor före marschen och hävdade att det fanns historiska band mellan ett fåtal Sahariska stammar och Marockos sultan. Dessa var enligt domstolen dock inte tillräckliga för att Marocko skulle ha rätt till marken. Istället hävdade domstolen att sahrawier var ägare av landet och således hade rätt till självbestämmande. En FN-mission hade dagen före utlåtandets publicerande också konstaterat att sahrawiernas stöd för självständighet var överväldigande.

I dag är den marockanska ockupationen av Västsahara synlig framförallt genom den starka närvaron av soldater, poliser och gendarmer. På gatorna i Dakhla och Layoune syns de överallt. Den spikraka smala asfaltsträckan mellan städerna, där Atlantens sprider ut sig till väst och öknens sanddyner i öst, är strödd med gendarmposteringar med jämna mellanrum. ”Vem är du? Varifrån kommer du? Vart ska du? Vad arbetar du med?” är de rutinmässiga frågorna och varje gång vill de sitt ditt pass.

Ämnet är känsligt i Marocko och få personer talar öppet om sitt land som ockupationsmakt. De flesta av kritikerna har gemensamt att de någon gång häktats och torterats av marockansk polis. På grund av sina yttranden. På grund av att de vill se ett fritt Västsahara.

I dag talar kungen i Västsaharas huvudstad Layoune. Själv säger jag Grattis på födelsedagen du ockupation. Vad ska till för att du ska ta slut?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 6, 2015 by in Mina tankar and tagged , , , , , , .

Följ mig på instagram

Instagram

Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

Fyll i din e-postadress och få ett meddelande varje gång jag uppderar bloggen. Så missar du ingenting.

Gör sällskap med 602 andra följare

%d bloggare gillar detta: